NL EN
Bel mij terug
Bel mij terug
Bel mij
EN NL
X
100% vergoeding met een restitutiepolis Meer informatie

Heup

Klachten van de heup zijn veel voorkomend. Deze klachten zijn voornamelijk gelegen in de liesregio en/of in het bovenbeen, bil en kan uitstralen tot aan de knie.Heupklachten - Eisenhower Kliniek

Het heupgewricht vormt de verbinding tussen het bekken en het bovenbeen en bestaat uit de kop van het dijbeen en de heupkom ('acetabulum'), welke onderdeel is van het bekken. Het heupgewricht vormt op deze manier een kogelgewricht en maakt het bovenbeen zodoende goed bewegelijk in alle richtingen.

Zoals elk gewricht in het menselijk lichaam zijn de kop en kom bedekt met een laag kraakbeen. Samen met het gewrichtsvocht zorgt dit ervoor dat het heupgewricht met weinig wrijving kan bewegen en vangt het de schokken op tijdens het lopen. Daarnaast bestaat het heupgewricht uit een ring van bindweefsel rondom de heupkom ('het labrum') wat zorgt voor een betere drukverdeling en stabiliteit van de heupkop in de kom.

Daarnaast zit er rondom het heupgewricht een stevig gewrichtskapsel wat er mede voor zorgt dat de heupkop in de kom blijft en wat via het slijmvlies het gewrichtsvocht produceert.

Rondom het heupgewricht bevinden zich allerlei spieren, pezen, gewrichtsbanden en slijmbeurzen. De spieren zorgen voor de bewegingen en dragen bij aan de stabiliteit van het gewricht. De belangrijkste spiergroepen van de heup zijn:

Veel voorkomende klachten, zoals pijn of bewegingsbeperking, van het heupgewricht behelzen meestal problemen in de bovenstaande structuren.

Slijtage (artrose) van het heupgewricht is de meest voorkomende oorzaak van heupklachten. De heup draagt het lichaam en zorgt ervoor dat we ons kunnen voortbewegen. Deze grote krachten op het gewricht kunnen zorgen voor slijtage van het kraakbeen en het gewricht. Hierdoor beweegt de heupkop minder soepel in de heupkom. Wanneer deze artrose al op jonge leeftijd voorkomt dan is dit vaak ten gevolge van een traumatisch letsel of van een aangeboren vormafwijking van de botten.

Herkenbare klachten van slijtage van het kraakbeen van de heup zijn pijn en stijfheid. Deze klachten komen vooral bij het gaan staan, opstaan of bij het traplopen. Dit wordt startklachten genoemd. De pijn wordt meestal in de lies aangegeven maar kan zich ook bevinden in de bilregio of rondom de knie. Door de slijtage wordt de beweeglijkheid van het heupgewricht steeds pijnlijker en gaat dit moeizamer, waarbij het lopen geleidelijk meer mankend wordt. De pijn kan zich ook uiten gedurende de nacht waarbij het slapen steeds meer verstoord wordt. Een ander veel voorkomende klacht is dat het been geleidelijk aan naar buiten draait of dat het been voor het gevoel steeds korter wordt. Dit is in werkelijkheid niet zo maar door het verkorten van het kapsel en de spieren ('contractuur') wordt het dijbeen tegen het bekken aangetrokken en ontstaat er een scheefstand van het bekken.

Binnen ons team zijn diverse experts op het gebied van heupproblematiek. Tijdens de afspraak bespreekt u samen met een van onze specialisten de mogelijkheden. Zij nemen graag de tijd om een volledig beeld te krijgen van uw gezondheidssituatie, zodat samen met u bepaalt kan worden wat de meest geschikte behandeling is.

Meer informatie over heupklachten

Onze Heup-specialisten

S.P.L. (Sebastiaan) Jansen, MD MBA
 • Arthroscopie (kijkoperatie) van de heup
 • Complexe heupproblemen bij jonge volwassenen
 • Sport gerelateerde heupproblemen
 • Meniscus en kruisbandoperaties
M. (Maarten) Kroon, MD
 • Heupprothesen via de voorste benadering
 • Enkel- en voetchirurgie
 • Arthroscopie van de enkel
S.H.M. (Suzan) Verdegaal, MD PhD
 • Heupprothesen o.a. via voorste benadering
 • Revisie heupprothese
 • Complexe heupproblemen
 • Beoordeling klachten na heupprothese

Over ons

De Eisenhower Kliniek is een orthopedische kliniek en pijnbehandelcentrum. Onze ervaren medisch specialisten  en servicegerichte patientenbalie staan altijd voor u klaar om u de beste zorg te leveren.

Een persoonlijke aanpak, medisch specialistische zorg op maat en snel geholpen worden in een aangename omgeving. Dat vinden wij belangrijk. Zo werken we samen met u naar de optimale behandeling van uw klachten.

Lees meer

Meer tijd en aandacht

Wij luisteren naar uw wensen en behoeften. Daarom bieden we lange intakes met onze artsen van 30, 40 minuten of langer. 

Lees meer

Direct geholpen

Binnen een week terecht voor uw eerste afspraak. En is een operatie nodig? Dan plannen we die waar mogelijk snel in. 

Lees meer

Deskundige zorg

Onze specialisten hebben allemaal meer dan 15 jaar ervaring en bieden u de beste zorg die bij uw situatie past.

Lees meer
Akkoord
Wij gebruiken cookies om de ervaring op onze website te verbeteren, statistieken bij te houden en je toegang te geven tot onze social media.
Door gebruik te maken van deze website of door op akkoord te drukken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Je kunt ook niet akkoord gaan.