NL EN
Bel mij terug
Bel mij terug
Bel mij
EN NL
X
100% vergoeding met een restitutiepolis Meer informatie

Knie

Knieklachten komen vaak voor en kunnen vele oorzaken hebben. Knieklachten komen voor bij alle leeftijden.

Het kniegewricht bestaat uit 4 botdelen (het dijbeen, het scheenbeen, kuitbeen en de knieschijf) met kraakbeen, banden (2 kruisbanden, binnenband, buitenband) en twee menisci. Het kuitbeen Knieklachten - Eisenhower kliniekhoort eigenlijk niet echt bij het kniegewricht maar functioneert als aanhechtingspunt voor de spieren en de buitenband. Ook zit er rondom het kniegewricht een gewrichtskapsel wat aan de binnenkant vocht aan maakt. Het kniegewricht bestaat eigenlijk uit twee gewrichten: het gewricht tussen het dijbeen en het scheenbeen en het gewricht tussen de knieschijf en het dijbeen.

Een pijnlijke knie wordt voornamelijk veroorzaakt door beschadigingen van de bovenstaande structuren. Op jonge leeftijd voornamelijk meniscus- en (kruis)bandletsel, op oudere leeftijd voornamelijk slijtage/artrose.

Slijtage van de knie is een veel voorkomende oorzaak van knieklachten. De knie draagt het lichaam en zorgt ervoor dat we ons kunnen voortbewegen. De grote krachten op de knie kunnen ervoor zorgen dat het gladde kraakbeen op het oppervlak van de botten van de knie in de loop van de jaren slijten. Dit wordt artrose genoemd. Hierdoor wordt de bewegelijkheid van het kniegewricht minder soepel en uiteindelijk kan het gewricht hierdoor vervormen. Ten gevolge van de artrose ontstaat er een ontstekingsreactie waardoor er meer vocht geproduceerd wordt en de knie gaat zwellen.

Herkenbare klachten van artrose van het kniegewricht zijn pijn aan de binnen- en buitenkant van de knie, zwelling, stijfheid bij het opstaan en traplopen, gevoel door de knie te zakken en bewegingsbeperking. Bovendien kunnen er slotklachten op treden door losse bot- of kraakbeenfragmenten. De symptomen van knieartrose kunnen individueel erg verschillen.

Bandletsel van de knie is een ander veel voorkomende oorzaak van knieklachten. Kniebanden kunnen beschadigd raken tijdens een onverwachte beweging. Hierbij komt er plotseling een grote kracht op de band te staan en kan deze (in-)scheuren of afscheuren. De banden van de knie stabiliseren het kniegewricht. De voorste kruisband zorgt ervoor dat het scheenbeen en het dijbeen niet abnormaal van elkaar kunnen schuiven. Deze ongeveer 4 centimeter grote band fungeert zo als stabilisator in voorwaartse richting. Ook de achterste kruisband is zo'n stabilisator maar scheurt veel minder frequent. De binnen- en buitenband zorgen voor de stabiliteit in de zijwaartse bewegingsrichting. Het scheuren van één van deze banden zorgt zo dus voor instabiliteit.

Daarnaast komt letsel van de meniscus geregeld voor. De knie bestaat uit een binnen- en een buiten meniscus die beiden als een soort 'rubberen' schokdemper functioneren. Meniscusletsels veroorzaken vaak pijn in de knie met mechanische klachten. Onder mechanische klachten wordt het gevoel van inklemming en slotklachten bedoelt. Meniscusletsels kunnen door de inklemming ervoor zorgen dat de knie niet meer goed kan strekken of buigen. Een verdraaimoment van een gebogen knie kan ervoor zorgen dat de meniscus acuut scheurt. Op oudere leeftijd treedt er verzwakking op van het meniscusweefsel waardoor de schokdempfunctie achteruitgaat. Dit wordt een degeneratieve meniscus genoemd.

Binnen ons team zijn diverse experts op het gebied van knieproblematiek. Tijdens de afspraak bespreekt u samen met een van onze specialisten de mogelijkheden. Zij nemen graag de tijd om een volledig beeld te krijgen van uw gezondheidssituatie, zodat samen met u bepaald kan worden wat de meest geschikte behandeling is.

Meer informatie over knieklachten

Onze Knie-specialisten

S.P.L. (Sebastiaan) Jansen, MD MBA
 • Arthroscopie (kijkoperatie) van de heup
 • Complexe heupproblemen bij jonge volwassenen
 • Sport gerelateerde heupproblemen
 • Meniscus en kruisbandoperaties
R.W. (Roland) Klein-Nagelvoort, MD
 • Knie (prothesiologie)
 • Aandoeningen van de hand (Dupuytren, artrose, carpaal tunnel syndroom en trigger/ mallet finger)
 • Aandoeningen van de pols (Quervain en instabiliteitletsels zoals SL, LT en TFCC)
S. (Sjoerd) Rutten, MD PhD
 • Schouder prothesiologie en arthroscopie
 • Elleboog prothesiologie en arthroscopie
 • Sportletsels van schouder, elleboog en knie (kruisbandchirurgie)
 • Orthopedische Traumatologie (botbreuken, luxaties en vertraagde botgenezing)
B.R. (Bryan) Chander, MD
 • Knie (prothesiologie), inclusief revisie chirurgie
 • Arthroscopie en behandeling van ligamentaire letsels van de knie
 • Voorvoetchirurgie (hallux valgus, rigidus, reuma voetpathologie)
 • Midvoetchirurgie (arthrose, stands afwijkingen)
 • Achtervoet chirurgie (arthrose, standsafwijkingen, platvoet)
 • Enkel chirurgie (post)traumatische afwijkingen, arthrose, impingement)

Over ons

De Eisenhower Kliniek is een orthopedische kliniek en pijnbehandelcentrum. Onze ervaren medisch specialisten  en servicegerichte patientenbalie staan altijd voor u klaar om u de beste zorg te leveren.

Een persoonlijke aanpak, medisch specialistische zorg op maat en snel geholpen worden in een aangename omgeving. Dat vinden wij belangrijk. Zo werken we samen met u naar de optimale behandeling van uw klachten.

Lees meer

Meer tijd en aandacht

Wij luisteren naar uw wensen en behoeften. Daarom bieden we lange intakes met onze artsen van 30, 40 minuten of langer. 

Lees meer

Direct geholpen

Binnen een week terecht voor uw eerste afspraak. En is een operatie nodig? Dan plannen we die waar mogelijk snel in. 

Lees meer

Deskundige zorg

Onze specialisten hebben allemaal meer dan 15 jaar ervaring en bieden u de beste zorg die bij uw situatie past.

Lees meer
Akkoord
Wij gebruiken cookies om de ervaring op onze website te verbeteren, statistieken bij te houden en je toegang te geven tot onze social media.
Door gebruik te maken van deze website of door op akkoord te drukken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Je kunt ook niet akkoord gaan.