Bel mij

Heupscopie (kijkoperatie)

Indien de niet-operatieve behandelingen onvoldoende uitkomst bieden kan de orthopedisch chirurg samen met u besluiten tot operatief ingrijpen. Het uitvoeren van een operatie bij heupklachten kan bestaan uit, heupkopsparende of heupkopvervangende operaties. Welke ingreep nodig is, hangt af van de oorzaak van de heupklachten.

Heupkopsparende operaties:

De heupkopsparende operaties bestaan voornamelijk uit de heupscopie (kijkoperatie van het heupgewricht) of een osteotomie.

Heupscopie (kijkoperatie)

Kijkoperatie heupHierbij wordt een kijkoperatie van de heup verricht. De heup ligt verbogen onder alle spierlagen wat deze kijkoperatie lastiger maakt dan andere kijkoperaties. Tijdens de kijkoperatie wordt via een kleine sneetjes in de huid van het bovenbeen een camera en instrumenten in het heupgewricht gebracht. De exacte plaats in het heupgewricht wordt bepaald aan de hand van röntgenfoto’s tijdens het inbrengen van de instrumenten en camera. Om dit voor elkaar te krijgen ligt de patiënt op een speciale operatietafel (tractietafel) waarbij de voeten in steunen vastzitten. Aan deze steunen kan worden getrokken waarbij de heup ongeveer één centimeter uit de kom wordt getrokken. ingebracht en via een andere snee worden de instrumenten ingebracht. Hiermee is zo het centrale gedeelte van het heupgewricht zichtbaar. Normaal gesproken zitten de heupkop en heupkom namelijk tegen elkaar aan. Nadat het centrale gedeelte van de heup behandeld is, zal de spanning van het been worden afgehaald waardoor de heupkop weer in de heupkom komt te zitten. De heup wordt iets gebogen en daarna kan de orthopedisch chirurg de dijbeenhals bekijken en behandelen. Hierna is de ingreep klaar. De wondjes worden gesloten met een hechting en er wordt een drukkende, elastische broekje aangelegd (SPICA bandage).

Indicatie

Er zijn vele redenen om een kijkoperatie van de heup te doen. Hieronder volgt een lijst met de belangrijkste indicaties:

  • Labrumletsel; een scheur in de afsluitende ring van de heupkom. Tijdens de operatie kan het gescheurde labrum gehecht worden. Als de scheur te groot is kan besloten worden om een stuk van het labrum te verwijderen.
  • Impingement van de heup; beknelling van de heupkop en -kom door een afwijkende stand van een van beide botten. Tijdens de kijkoperatie kan de vormafwijking worden gecorrigeerd.
  • Kraakbeenletsel; schade aan het kraakbeen door vormafwijkingen van de heup. Kraakbeenherstel is niet mogelijk, wel is het mogelijk om op de plek waar het kraakbeen weg is het onderliggende bot ruw te maken zodat er een litteken ontstaan wat de functie van kraakbeen kan nabootsen.
  • Corpora libera; gewrichtsmuizen. Deze losse stukjes bot of kraakbeen kunnen er voor zorgen dat de heup klem komt te zitten. Deze losse stukjes dienen dan ook verwijderd te worden.

Indicatie heupscopie

Nabehandeling

De nabehandeling na een kijkoperatie van de heup hangt af van de complexiteit van de operatie. Voor elke patiënt geldt dat het nodig is om na de operatie met krukken te lopen tijdens de eerste twee weken. Soms moeten de krukken tot acht weken na de operatie gebruikt worden, bijvoorbeeld na kraakbeenletsels. Daarnaast zal altijd met de fysiotherapeut de kracht en bewegelijkheid moeten worden getraind. Hiervoor gelden specifieke oefeninstructies.

Deze oefeninstructies kunt u hier inzien en downloaden: Revalidatie en oefeninstructies na heupscopie

Elke patiënt moet medicatie gebruiken om het risico op trombose te verkleinen door prikjes met fraxiparine tijdens in ieder geval de eerste twee weken. En tenslotte zal er een pijnstiller met ontstekingsremmend effect (meloxicam) worden meegegeven voor de eerste twee weken. Dit middel gaat bovendien de vorming van verkalkingen tegen.

De behandeling van heupproblemen met een arthroscopie van de heup wordt in Nederland slechts in een beperkt aantal centra uitgevoerd. Binnen ons team is Sebastiaan Jansen de expert op het gebied van de arthroscopie van de heup. Tijdens de afspraak bespreekt u samen met hem de mogelijkheden.