NL EN
Bel mij terug
Bel mij terug
Bel mij
EN NL
X
100% vergoeding? Stap voor 1 jan 2019
over naar een restitutiepolis
Meer informatie

Operatieve behandeling van heupklachten

Indien de niet-operatieve behandelingen onvoldoende uitkomst bieden kan de orthopedisch chirurg samen met u besluiten tot operatief ingrijpen. Het uitvoeren van een operatie bij heupklachten kan bestaan uit, heupkopsparende of heupkopvervangende operaties. Welke ingreep nodig is, hangt af van de oorzaak van de heupklachten.

Heupkopsparende operaties:

De heupkopsparende operaties bestaan voornamelijk uit de heupscopie (kijkoperatie van het heupgewricht) of een osteotomie.

Heupscopie (kijkoperatie)

Kijkoperatie van de heup of heupscopie - Eisenhower Kliniek

Hierbij wordt een kijkoperatie van de heup verricht. De heup ligt verbogen onder alle spierlagen wat deze kijkoperatie lastiger maakt dan andere kijkoperaties. Tijdens de kijkoperatie wordt via een kleine sneetjes in de huid van het bovenbeen een camera en instrumenten in het heupgewricht gebracht. De exacte plaats in het heupgewricht wordt bepaald aan de hand van röntgenfoto’s tijdens het inbrengen van de instrumenten en camera. Om dit voor elkaar te krijgen ligt de patiënt op een speciale operatietafel (tractietafel) waarbij de voeten in steunen vastzitten. Aan deze steunen kan worden getrokken waarbij de heup ongeveer één centimeter uit de kom wordt getrokken. ingebracht en via een andere snee worden de instrumenten ingebracht. Hiermee is zo het centrale gedeelte van het heupgewricht zichtbaar. Normaal gesproken zitten de heupkop en heupkom namelijk tegen elkaar aan. Nadat het centrale gedeelte van de heup behandeld is, zal de spanning van het been worden afgehaald waardoor de heupkop weer in de heupkom komt te zitten. De heup wordt iets gebogen en daarna kan de orthopedisch chirurg de dijbeenhals bekijken en behandelen. Hierna is de ingreep klaar. De wondjes worden gesloten met een hechting en er wordt een drukkende, elastische broekje aangelegd (SPICA bandage).

Indicatie

Er zijn vele redenen om een kijkoperatie van de heup te doen. Hieronder volgt een lijst met de belangrijkste indicaties:

  • Labrumletsel; een scheur in de afsluitende ring van de heupkom. Tijdens de operatie kan het gescheurde labrum gehecht worden. Als de scheur te groot is kan besloten worden om een stuk van het labrum te verwijderen.
  • Impingement van de heup; beknelling van de heupkop en -kom door een afwijkende stand van een van beide botten. Tijdens de kijkoperatie kan de vormafwijking worden gecorrigeerd.
  • Kraakbeenletsel; schade aan het kraakbeen door vormafwijkingen van de heup. Kraakbeenherstel is niet mogelijk, wel is het mogelijk om op de plek waar het kraakbeen weg is het onderliggende bot ruw te maken zodat er een litteken ontstaan wat de functie van kraakbeen kan nabootsen.
  • Corpora libera; gewrichtsmuizen. Deze losse stukjes bot of kraakbeen kunnen er voor zorgen dat de heup klem komt te zitten. Deze losse stukjes dienen dan ook verwijderd te worden.

Indicaties van een heupscopie - Eisenhower Kliniek

Nabehandeling

De nabehandeling na een kijkoperatie van de heup hangt af van de complexiteit van de operatie. Voor elke patiënt geldt dat het nodig is om na de operatie met krukken te lopen tijdens de eerste twee weken. Soms moeten de krukken tot acht weken na de operatie gebruikt worden, bijvoorbeeld na kraakbeenletsels. Daarnaast zal altijd met de fysiotherapeut de kracht en bewegelijkheid moeten worden getraind. Hiervoor gelden specifieke oefeninstructies.

Elke patiënt moet medicatie gebruiken om het risico op trombose te verkleinen door prikjes met fraxiparine tijdens in ieder geval de eerste twee weken. En tenslotte zal er een pijnstiller met ontstekingsremmend effect (meloxicam) worden meegegeven voor de eerste twee weken. Dit middel gaat bovendien de vorming van verkalkingen tegen. 

De behandeling van heupproblemen met een arthroscopie van de heup wordt in Nederland slechts in een beperkt aantal centra uitgevoerd. Binnen ons team is Sebastiaan Jansen de expert op het gebied van de arthroscopie van de heup. Tijdens de afspraak bespreekt u samen met hem de mogelijkheden.

Osteotomie

In ernstige gevallen van heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis van het heupgewricht waarbij kop en kom niet goed in elkaar passen) kan een osteotomie een mogelijkheid zijn in de behandeling. In het geval van een osteotomie wordt het bekken of het dijbeen doorgenomen en wordt daarna in de goede stand vastgezet. Deze behandeling wordt binnen het team van de Eisenhower kliniek niet uitgevoerd.

Heupkopvervangende operaties:

De heupkopvervangende operaties bestaan voornamelijk uit het plaatsen van een heupprothese.

HeupprotheseHeup met slijtage - Eisenhower Kliniek

De heupprothese is een veelvuldig gebruikte techniek om (eindstadium) artrose te behandelen . Deze operatie wordt al ruim 50 jaar met veel succes gedaan. Als alle niet-operatieve behandeling niet het gewenste resultaat hebben komt de heupprothese in beeld. De heupprothese zorgt ervoor dat het pijnlijke en slecht bewegende gewricht weer pijnloos kan bewegen. In de meeste gevallen, 87%, is de oorzaak van deze heupklacht gewrichtslijtage (artrose).

Bij het plaatsen van een heupprothese wordt de heupkom (‘acetabulum’) en de heupkop (‘caput femoris’) vervangen door de prothese. In de loop van de jaren zijn er vele soorten heupprothesen ontwikkeld. De heupprothese is gemaakt van metaal (chirurgisch staal en/of titanium) en polyethyleen of keramiek. De verschillende type heupprotheses hebben te maken met de manier waarop de prothese wordt bevestigd in het bot; met cement (gecementeerd) of zonder cement en met ingroeimateriaal (ongecementeerd). Daarnaast bestaan er verschillende fabrikanten die allemaal net een iets ander ontwerp van de prothese hebben ontwikkeld. 

Allofit cup als heupkom met een polyethyleen lager en het kopje is van keramiek - Eisenhower Kliniek

Ongeacht welk type prothese geplaatst wordt, zijn 9 van de 10 patiënten na minimaal 10 jaar nog tevreden met hun heupprothese. Er bestaat een (inter)nationale lijst van bewezen goede prothesen. Bij de Eisenhower Kliniek gebruiken we als prothesesteel de Taperloc, de allofit cup als heupkom met een polyethyleen lager en het kopje is van keramiek.

Benaderingen

Om de heupprothese in het bot te plaatsen zal een toegang gemaakt moeten worden door de huid en de onderhuidse weefsels. Er bestaan hiervoor verschillende benaderingen. De meest gebruikte manieren zijn achter het dijbeen langs (de achterste benadering) of vanaf de zijkant voor het bot langs (de laterale benadering). Daarnaast bestaat er de ‘voorste benadering’. Het verschil met de andere twee benadering is dat bij de voorste benadering er geen spieren moeten worden losgemaakt. Bij de achterste laterale benadering kan het losmaken van de spieren leiden tot spierzwakte van het been. Bij de voorste benadering wordt gebruik gemaakt van het natuurlijke interval tussen de grote spiergroepen aan de voorzijde van de heup. Dit natuurlijke interval wordt opgezocht nadat de huid is geopend en op deze manier wordt er een toegang tot de heup gemaakt.

Deze benadering wordt ook wel ASI (anterior supine intermuscular) of Franse methode genoemd. In Nederland zijn er een beperkte hoeveelheid orthopedisch chirurgen die deze techniek goed beheersen. In 2015 werd in Nederland 16% van de heupprothesen via deze techniek geplaatst. In de Eisenhower kliniek plaatsen we ongecementeerde heupprotheses over het algemeen via de voorste benadering. Binnen ons team zijn dr. Suzan Verdegaal en drs. Maarten Kroon gespecialiseerd in het plaatsen van een heupprothese met deze techniek. 

De voorste benadering

Heupprothese in bot - Eisenhower KliniekHet grote voordeel van de voorste benadering is dat er geen spieren hoeven worden losgemaakt om het heupgewricht te bereiken. Bovendien wordt met deze benadering nauwelijks in de buurt gekomen van de belangrijke zenuwen rondom het heupgewricht. Beschadiging van deze zenuwen komt met deze benadering veel minder voor. Hierdoor is spierzwakte na de operatie geen probleem meer. De stabiliteit van de heup en een gemakkelijker herstel tijdens de eerste periode na de operatie zijn de grote voordelen. Daarnaast is de wond die gemaakt wordt met deze methode kleiner dan bij de andere operatietechnieken. De snee in de huid is ongeveer 10 tot 15 centimeter lang.

Echter in 5-10% van de gevallen beschadigt er bij de voorste benadering de oppervlakkige zenuw van het bovenbeen. Dit is een gevoelszenuw waardoor er soms een veranderd of verminderd gevoel van een deel van het bovenbeen kan optreden.

Nabehandeling

De revalidatieperiode na een heupprothese plaatsing duurt ongeveer twee tot drie maanden. De revalidatie kan in het begin een stuk sneller gaan met de voorste benadering. Dit komt doordat de spieren intact blijven en er zo direct na de operatie meer stabiliteit is van het nieuwe heupgewricht. Direct op de dag van de operatie zal u dan ook met de fysiotherapeut een paar passen lopen (al dan niet met krukken). De volgende dag kunt u over het algemeen weer naar huis. 

Risico’s

Elke operatie heeft risico’s, zo ook het plaatsen van een heupprothese. Hoewel deze complicaties slechts in enkele gevallen voorkomen is het wel van belang hier van op de hoogte te zijn.

Belangrijke operatierisico’s zijn wondgenezingsstoornissen, zenuwletsel, infectie en een heupluxatie (uit de kom schieten van de heup). Ook kan er sprake zijn van positieveranderingen van de componenten van de heupprothese of kunnen op langere termijn de protheseonderdelen loslaten waardoor er een revisieoperatie verricht zal moeten worden.

Meer informatie over heupklachten

Contact

Eisenhower Kliniek
Eisenhowerlaan 77f
2517 KK Den Haag
Nederland
Tel:+31 (0) 70 20 59 800 +31 (0) 70 20 59 800
info@eisenhowerkliniek.nl

Afspraak maken
Akkoord
Wij gebruiken cookies om de ervaring op onze website te verbeteren, statistieken bij te houden en je toegang te geven tot onze social media.
Door gebruik te maken van deze website of door op akkoord te drukken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Je kunt ook niet akkoord gaan.