Bel mij

Anatomische schouderprothese

Indien slijtage van het schoudergewricht de oorzaak is van de klachten en de spieren en de pezen intact zijn dan kan het gewricht worden vervangen door een kunstgewricht. Hierbij wordt de bovenarmskop vervangen door een metalen kop en de kom in het schouderblad wordt vervangen door een kunststof kommetje. Dit wordt de anatomische schouderprothese genoemd omdat de prothese de anatomie van het gewricht één op één vervangt.

De operatie

Tijdens de operatie van het plaatsen van een anatomische schouderprothese wordt de schouder opengemaakt via een snee van ongeveer 10 centimeter. De orthopedisch chirurg zal tijdens de ingreep de aangetaste gewrichtsvlakken verwijderen met speciale instrumenten. Met pasvormen worden de botten aangepast aan de vorm van de prothese. Het kunststof kommetje wordt niet alleen met cement gefixeerd maar groeit bovendien vast via een metalen peg met ingroeimateriaal. De kom wordt dus dubbel gefixeerd. De kop van de bovenarm wordt tijdens de operatie afgezaagd en vervangen voor een metalenkop. Deze metalenkop wordt vastgeklemd in het bot en zal ingroeien. Bij ernstige slijtage van de kom en/of kop is het bepalen van de juiste positie van de prothesecomponenten lastig. Om de positie te optimaliseren wordt gebruik gemaakt van een patiënt specifieke 3D-mal die aan de hand van een CT-scan van de versleten schouder is gemaakt.

Nabehandeling

De operatie duurt ongeveer 1 tot 1.5 uur. Na de operatie krijgt u een exorotatiesling. Deze zal 6 weken gedragen moeten worden. De arm kan na de operatie gelijk volledig gebruikt worden. Maar omdat tijdens de operatie de pees (subscapularispees) is losgemaakt dient deze eerste vast te groeien. Dit duurt ongeveer 6 weken. In de tussentijd mogen onder fysiotherapeutische begeleiding oefeningen gedaan worden. Na 6 weken worden deze oefeningen uitgebouwd. De exacte revalidatietermijn verschil van patiënt tot patiënt. De totale revalidatieperiode is ongeveer 6 tot 12 maanden.

Type protheses

De verschillende type schouderprothese zijn ontwikkeld door verschillende orthopedische fabrikanten. Er bestaat een (inter)nationale lijst van bewezen goede prothesen. Bij de Eisenhower Kliniek gebruiken we als anatomische schouderprothese de ‘Nano Comprehensive Stemless Shoulder System’ van Zimmer Biomet en de ‘Delta Xtend Reverse Soulder System’ van DePuy Synthes als omgekeerde schouderprothese.