Bel mij

Rotator cuff letsel

Rotator cuff schouderklachtenDe spieren van het rotatoren manchet (de rotator cuff) bestaat uit 4 schouderspieren. Deze spieren zijn belangrijk voor de rotatiebewegingen van de bovenarm. Bovendien stabiliseren de pezen van de rotator cuff de schouderkop in de schouderkom.

Problemen van de rotator cuff behelzen meestal de pees van de supraspinatusspier. Indien de scheur in deze pees acuut ontstaat, bijvoorbeeld ten gevolge van een val, dan is het belangrijk om dit snel te hechten ter voorkoming van een schouderluxatie (het uit de kom gaan van de schouderkop). Echter indien de scheur reeds langer bestaan, bijvoorbeeld door slijtage van de pees, dan zijn de klachten vaak sluimerend aanwezig. Dit treedt meestal op boven de leeftijd van 60 jaar.

De klachten bestaan uit pijn gedurende de nacht, pijn tijdens het heffen van de arm met uitstraling naar de nek, bovenarm of de hand en krachtsverlies. Bovenhands werken verergeren de klachten vaak. Als de pees niet geheel is doorgescheurd dan spreken we van een zogenaamde PASTA-lesie (Partial Articular Supraspinatus Tendon Avulsion). Dit type letsel komt vaker bij sporters op jongere leeftijd voor.

Aan de hand van lichamelijk onderzoek, een echo en/of een MRI-scan kan de diagnose gesteld worden. Indien fysiotherapie en een aangepaste belastingpatroon geen verbetering oplevert dan kan het repareren van de rotator cuff worden overwogen.

Hoe groter de scheur en hoe slechter de conditie van de pees des te moeilijker is het gat in de pees te dichten. Indien dit niet geheel lukt is het mogelijk de pees deels terug te zetten (partiƫle herstel) of kan een andere pees worden verplaatst om genoeg overkapping van het gat te krijgen. Als de scheur te groot is lukt het soms niet de rotator cuff te herstellen. Bovendien kan bij een slechte kwaliteit van het peesweefsel de pees gemakkelijk opnieuw scheuren. Indien dit van te voren wordt vermoedt dan zal de operatie niet worden ondernomen.

Nabehandeling

Bij een geslaagde operatie aan de gescheurde rotator cuff pees duurt het totale herstel doorgaans vier tot zes maanden. Met name gedurende de eerste zes weken is het belangrijk om de pees rust te gunnen om te herstellen. Daarom zal de eerst zes weken een sling de schouder moeten ondersteunen. De eerste weken zal samen met de fysiotherapeut de eerste schuif- en slingeroefeningen worden gedaan. Pas na zes weken zullen de oefeningen worden uitgebouwd.